Idé och historik.

DRÖMGARAGE HEMMA RÄCKTE INTE
Calle Lundkvist är ett begrepp i Härnösand oavsett om man är bilintresserad eller inte. Hyresvärden, bilmekanikern och Fordmannen som startade med packmopeder är idag fastighetsägare i stor skala. Hemma har han byggt drömgaraget men motorintresset var större . . .
AV LARS-ÅKE KRANTZ (TEXT & FOTO)

Calle är ren, håret är blåst och han sitter ner. Har aldrig sett honom sån. Calle är sågspån och spik på en isig bakgård. Calle är en pickup på tomgång med bräder och stegar. Calle är öppen jacka mitt i vintern och blåbyxor löddriga av tapetklister. Fyllda femtio köper han 101 bilar, renoverar allihopa och bygger museum.

Såg och reflekterade
Han började med att besöka Sveriges samtliga motormuseum. Han tog sin pickup och åkte genom Sverige. En vagabond i arbetsbyxor som sov under ett kapell på flaket på nätterna och gick i bilhus på dagarna.
Nej, han är allt annat än snål. Han bara är sån, arbetarpojken som jobbat sextontimmarsdagar ett helt liv. Calle såg, lärde och reflekterade.

På Calles vis
Nu blir det bilmuseum på Calles vis i Härnösand.
- 101 fordon skall det bli, säger han

Herr Lundkvist gillar amerikanare och en hel hall vigs för dessa bilar men han gillar också fordonen som förr trafikerade våra gator och torg. Fyrtio-, femtio-, sextio- och sjuttiotalen kommer att bli genomlysta.

Calle är en doer och han vill göra saker på museum. Aktiviteter för besökaren blir det alltså.

Slutligen historikern.
-Här blir Östberlin med Trabanter och den rasande muren, säger han.