PM 3 – 2018

Rekordsommar i sikte för Sveriges största (Härnösands) Bilmuseum

Sveriges största bilmuseum siktar på en rekordsommar. Den 9 juni slår Härnösands Bilmuseum upp portarna för en ny säsong. Bland de cirka 200 bilarna i utställningen finns i år drygt 20 nyinköpta pärlor.

Ända sedan starten 2015 har alla kurvor pekat uppåt för veteranbilstemplet i Härnösand. Antalet utställda bilar ökar och det gör också antalet besökare. Den senaste rekordnoteringen kom när säsongen 2017 summerades och det på sista raden stod 6 648 betalande.

Museets grundare och ägaren Calle Lundkvist tvekar inte att sätta ribban än högre för årets säsong.

–Vi har ökat lite för varje år och det är klart att vi vill slå fjolårets siffra. Intresset är stort så det finns goda möjligheter.

Härnösands Bilmuseum är uppdelat i totalt elva temahallar. T-Ford och andra modeller från bilens verkliga barndom har fått en hall, öststatsbilar en annan och självklart finns här också egna hallar för folkhemsbilar och klassiska amerikanska slagskepp från de gyllene åren. Och nya objekt kommer till hela tiden.

–Jag letar alltid nya bilar. Många museer bygger upp en basutställning och sedan stagnerar de. Det här museet ska utvecklas hela tiden! Även om man har varit på Härnösands Bilmuseum tidigare så ska man alltid kunna komma tillbaka och upptäcka något nytt, säger Calle Lundkvist.

Bland nyheterna i utställningen sommaren 2018 finns bland annat en stor uppsättning Volvobilar av olika årsmodeller, från 1927 till 1990. Men här finns också en klassisk lin-grävare, en Chevrolet som sedan den lämnade fabriken 1959 vara har rullat 160 mil och så den närmast mytomspunna Cadillac Roadster från 1938. Under våren 2018 lyckades Calle Lundkvist förvärva ett av de endast åtta existerande exemplaren i världen.

Bilder och text fria att använda
för redaktionellt material